Fragmente

Antiparenting, Savatie Baștovoi – editura Cathisma

“Complexul generației ratate a ajuns astăzi la apogeul său. Tinerii de azi sînt acuzați că nu pot fi nici măcar părinți. Atît de ratați sînt? Cel puțin așa reiese din miile de cărți menite să le explice cum să se poarte cu copiii lor. Atît de tineri, dar atît de ușor și-au acceptat stigmatul de <generație ratată>! Vorbesc aici în termeni sociologici, căci în acele cărți nu veți găsi o astfel de sintagmă. Acolo totul este roz și pozitiv, și necondiționat. Doar realitatea este alta: mamele ajung să plătească mii de euro pe cărți, cursuri online și seminare în care li se spune indirect că nu sînt bune de nimic.

Fenomenul e halucinant: părinții ajung să execute orbește prescripțiile parentologului, de parcă s-ar afla sub influența unui drog. Grupurile de părinți alcătuiesc structuri aproape ecleziale, cu un limbaj caracteristic, apărîndu-și identitatea ideologică exact ca fanaticii religioși. Studiind discuțiile de pe forumurile <părinților conștienți> constați cu ușurință că oamenii sunt mult mai preocupați de schimbarea mentalității celorlalți decît de soarta propriilor copii.”

***

“Astăzi asistăm la un efort concentrat de discreditare a condiției de părinte prin insinuarea unui set de defecte precum: autoritarism, rigiditate, incapacitate de adaptare, cu alte cuvinte, părintele de azi e un personaj depășit. Astfel se explică apariția artificială a fenomenului de parenting, cînd anual în lume se publică mii de cărți menite să-i învețe pe părinți cum să se poarte cu propriii copii.”

***

“A fi părinte este o condiție naturală care presupune nu doar o grijă firească față de copil, ci și o ascuțire a simțurilor în raport cu nevoile propriului copil, o sensibilitate pe care niciun set de soluții oferite de terapeuți nu le poate înlocui.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s